در اغلب اوقات رسیدن به اهداف رشته بدنسازی و داشتن بدن تنومند نیازمند تلاش زیاد، داشتن برنامه ریزی ورزشی و تداوم را طلب میکند . اگر شما در خانه و یا باشگاه بدنسازی بدون نظارت علمی و تخصصی اقدام به ورزش بدنسازی بکنید ممکن است باعث ایجاد صدمات گوناگون ورزشی بشوید . اگرچه اغلب صدمات کم خودبخود بهبود یافته و احتیاج به درمان خاصی ندارند ولی صدمات تکراری و جدی باید تحت درمان توسط دکتر فیزیوتراپی ورزشی قرار داشته باشند .
بهترین حالت ، جلوگیری از بوجود آمدن صدمات ورزشی مرتبط با آن ورزش میباشد
دراین مقاله صدمات ورزشی شایع رشته بدنسازی جهت اطلاع ورزشکاران این رشته به اختصار شرح داده شده اند :
- کمردرد : بوجود آمدن درد در ناحیه کمر هنگام انجام تمرین ها و یا بعد از آن ها اغلب نشان دهنده فشار عضلات نگهدارنده اطراف ستون فقرات می باشد .فشار بیش از اندازه و غیر اصولی بدون نظارت ، امکان آسیب روی شبکه اعصاب و فتق دیسک را محتمل می سازد .اگر هنگام انجام تمرین های بدنسازی دچار کشش و یا انقباض در ناحیه ستون فقرات بشوید باید بلافاصله تمرین ها را قطع و در صورت عدم بهبودی با متخصص ارتوپد و یا دکتر فیزیوتراپی مشورت کنید .
- صدمات مچ پا و کف پا : بدلیل انجام اغلب تمرین های بدنسازی در حالت ایستاده و اعمال فشار مداوم روی مفاصل مچ پا و ناحیه کف پا احتمال بروز صدمه نیام کف پا در بین ورزشکاران این رشته شایع می باشد . داشتن عضلات کوتاه و ضعیف پشت ساق پا اغلب در این صدمه مشهود است . جهت جلوگیری از صدمات شدیدتر در صورت بروز درد و ناراحتی در اندام های فوق با متخصص ارتوپد و یا دکتر فیزیوتراپی مشورت کنید .
- صدمات زانو : تمرین های شدید و تکراری با وزنه سنگین مانند اسکات و بلند کردن وزنه با زانوها از حالت چمباتمه و … بدون نظارت و دقت در انجام حرکات میتوانند باعث آسیب های جدی به مفاصل زانو شده و ادامه تمرین های بدنسازی را به مدت طولانی مختل و یا تعطیل کنند داشتن عضلات ضعیف در نواحی لگن خاصره و مفاصل ران در هنگام تمرین های اسکات و لانگ میتوانند از عوامل اصلی در درد زانو باشند که احتیاج به معاینه و درمان توسط متخصص را طلب میکنند .در صورت داشتن زانو درد و جهت جلوگیری از صدمات جبران ناپذیربا پزشک ارتوپد و یا دکتر فیزیوتراپی جهت درمان و آموزش صحیح حرکات مشورت کنید.
- آرنج تنیس بازان : آرنج دچار صدمات ورزشی متفاوت میگردد ؛ یکی از شایع ترین آن در تمرین های بدنسازی التهاب لقمه خارجی استخوان بازو یا همان آرنج تنیس بازان نام دارد .یکی از راهکارهای توصیه شده جهت کاهش احتمال بروز این صدمه ورزشی نگه داشتن دامنه حرکتی مفصل آرنج در حالت نرمال هنگام کار با وزنه واجتناب از انجام حرکات تکراری و سریع تقویت عضلات ساعد می باشد .
- صدمات ورزشی مفصل شانه : مفصل شانه بدلیل دامنه حرکتی زیاد اغلب هنگام انجام تمرین های غیر اصولی و تکراری شدید با وزنه دچار آسیب شده و ادامه این صدمات میتوانند باعث پارگی در نواحی مختلف و بافتهای سخت و نرم مفصل شانه گردنند که در صورت عدم درمان صحیح و سریع ممکن است منجر به جراحی و افزایش طول درمان در ورزشکاران رشته بدنسازی شود . در صورت درد و نارحتی هنگام و یا بعد از تمرین ها در مفصل شانه با متخصص فیزیوتراپی مشورت کنید .